Veiling van curiosa uit de Zutphense historie

Liefhebbers van de historie van Zutphen kunnen binnenkort hun hart ophalen. De twee plaatselijke Lionsclubs zijn volop bezig met de voorbereidingen van een veiling waar oudheden, kunstwerken en snuisterijen uit Zutphen te koop worden aangeboden. ‘We denken dat  heel veel inwoners het leuk zullen vinden om straks eigenaar te zijn van een echte Zutphense duit uit 1604’.

Stadsarcheoloog Midchel Groothedde is samen met de twee Lionsclubs uit Zutphen al ruim een half jaar druk met de voorbereidingen van de veiling. Hij is zeer enthousiast over de items die er tot nu toe zijn verzameld. Hij selecteert de kavels en probeert een waardebepaling te geven. ‘Onder de hamer komen ondermeer een originele prent uit 1613-1615 over de inname van Zutphen door de Spanjaarden’ vertelt de archeoloog. ‘Uit 1572 stamt een plattegrond van Zutphen getekend door Joris Hoefnagel en verder laat een prachtige prent uit 1591  de verovering van de Schans in de Hoven  door de soldaten van Prins Maurits zien. Naast deze historische prenten komen er ook een drietal etsen te koop van de bekende pentekenaar Wim van der Meij en een aantal in Zutphen geslagen munten uit de 17e eeuw onder de hamer. Wij denken dat heel veel mensen het leuk zullen vinden om voor een paar tientjes eigenaar te worden  van een echte zilveren munt, indertijd het officiële betaalmiddel in onze Hanzestad’.

In  totaal komen er bijna 100 verschillende kavels aan bod op de veiling. ‘De avond is absoluut niet alleen gericht op mensen met een goed gevulde portemonnee’ zegt medeorganisator Hans Jekel van de Lionsclub. ‘Koektrommels, spullen van verdwenen Zutphense bedrijven, een kaartspel en andere Zutphense items worden ingezet voor rond de 15 Euro.  We hebben veel reeds lang uitverkochte historische boeken over Zutphen voor  ongeveer  tien Euro. Een van de duurste items die tot op heden op de lijst staan is een stijlvol ingekleurde en ingelijste plattegrond van Zutphen van 1881 dat wordt ingezet op ruim 350 Euro.  Dat lijken ons zeer schappelijke prijzen voor dit prachtige historische materiaal’.

De organiserende Lionsclubs zijn nog steeds bezig om kavels te verzamelen. ‘We zijn in het totaal opzoek naar 99 kavels omdat de Lions dit jaar 99 jaar bestaan’ zegt Paul Bombeld van de Lionsclub Zutphen. ‘We zijn ervan overtuigd dat er bij veel mensen thuis nog zeer interessante items moeten zijn te vinden. Vooral als ze liggen weg te stoffen in lades en kasten hebben we veel belangstelling. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Want  als de veiling een groot succes wordt gaat we zeker overwegen om het evenement volgend jaar te herhalen’.

De veiling ‘Zutphen onder de hamer’ wordt gehouden op woensdag 25 mei ’s avonds vanaf 19.30 uur bij vesting Bronsbergen. Alle items die geveild gaan worden kunnen ’s middags bekeken worden tussen  14.00 en 17.00 uur. Belangstellenden die ’s avonds niet kunnen komen, kunnen dan ook een schriftelijke bieding doen.

De opbrengst gaat naar de stichting ‘Het Vergeten Kind’, die zich inzet voor kinderen die door omstandigheden thuis niet meer kunnen opgroeien.  Meer informatie over de veiling en het goede doel is te vinden op de Facebookpagina Zutphenonderdehamer  en de website www.zutphenonderdehamer.nl.

Deel dit artikel